Barselsfonde – her ligger gevinsten

 

Du kan få mere i refusion end barselsdagpenge fra barselsfonde. Foruden mere refusion på timelønnen får du som minimum også refunderet feriepengene. Det kræver dog, at du ved, hvad der skal til for at opnå refusion fra din barselsfond.

Lad mig slå det fast med det samme – hvis du har ansatte i din virksomhed, er du obligatorisk tilmeldt en barselsfond. Det betyder, at din virksomhed betaler penge til barselsfonden i forhold til antallet af ansatte – uanset om det er mænd, kvinder, studentermedhjælpere, deltids- eller tidsbegrænsede ansatte og det er ligeledes uden betydning om din virksomhed betaler løn eller ej til de ansatte under barsel. Men det er tilgengæld også herfra, at du kan opnå mere i refusion end de klassiske barselsdagpenge.

For private virksomheder findes der to former for barselsfonde – den centrale barselsfond og de decentrale barselsfonde.

Den centrale barselsfond er lovbestemt og går under navnet Barsel.dk. Din virksomhed er som udgangspunkt tilknyttet denne ordning, medmindre virksomheden har tilsluttet sig en af de decentrale barselsfonde. Cirka 123.200 virksomheder indbetalte i 2015 til Barsel.dk.

Der findes en lang række decentrale barselsfonde men fælles for dem alle er, at de er godkendt af Beskæftigelsesministeriet. På Barsel.dk’s hjemmeside er der en oversigt over de decentrale barselsfonde. Din virksomhed er tilsluttet en decentral barselsfond, hvis der er tiltrådt en overenskomst eller at virksomheden af egen drift har tilmeldt sig en af de decentrale barselsfonde. Af de decentrale barselsfonde tegner Industriens Barselsfond og DA-Barsel sig for langt hovedparten af tilsluttede virksomheder.

For at finde ud af hvilken barselsfond du er tilknyttet kan du enten tilgå selvbetjeningsløsningen på virk.dk eller ringe til barsel.dk.

Hvorfor er det vigtigt at vide, hvilken barselsfond din virksomhed er tilknyttet?

Det skyldes, at det er herfra din virksomhed kan opnå en langt større refusion end de traditionelle barselsdagpenge. Men det er altså kun, hvis du ved, hvad der skal til og det er det, jeg gerne vil give dig indsigt i.

Du er sikkert allerede bekendt med, at når du betaler løn til dine ansatte under barsel, så får du også i denne periode refusion fra Udbetaling Danmark i form af barselsdagpenge. Isoleret set er det i sig selv meget godt, men timelønnen er ikke den eneste direkte omkostning, der følger med når man har en ansat.

Feriepenge er en omkostning alle virksomheder har mens virksomhedsbetalt pension, fritvalgsopsparing, søgnehelligdagsbetaling og lignende afhænger af om din virksomhed egenhændigt eller via en overenskomst har valgt at tilbyde dine ansatte.Netop disse ekstra omkostninger er noget som helt eller delvist kan dækkes af den barselsfond din virksomhed er tilknyttet.

Udbetaling Danmark yder altså refusion op til barselsdagpengesatsen og dermed “alene” i forhold til den timeløn du yder. Dine øvrige direkte omkostninger såsom feriepenge refunderer de ikke. Det er her barselsfonden kommer ind i billedet. De yder som minimum refusion af feriepenge og mere i refusion på timelønnen end barselsdagpengene. Hvor meget, hvilke ydelser og hvor længe der dækkes af barselsfonden afhænger af, hvilken fond du er tilknyttet.

Sådan opnår du refusion fra barselsfonden


Men hvordan kommer du så til at få refusion fra barselsfonden?

Uanset hvilken barselsfond du er tilknyttet oplyser de, at du kan få refusion, hvis din medarbejder får løn under barsel, og medarbejderens timeløn er højere end barselsdagpengesatsen.

Barselsdagpengesatsen, der i øvrigt justeres hvert kalenderår, er i 2016 sat til 112,97 kroner per time.

Så skulle man tro, at hvis man blot betalte mere end 112,97 kroner i timen, så fik man også refusion ikke bare fra Udbetaling Danmark men også fra ens barselsfond. Men som i alle andre tilfælde skal man huske at læse det med småt.

Refusionssatsen fra Udbetaling Danmark – altså de 112,97 kroner per time – er efter der er trukket arbejdsmarkedsbidrag (8 procent). Den løn du yder til dine ansatte og som benyttes til at beregne refusionen til din virksomhed, er før der er trukket arbejdsmarkedsbidrag.

Hertil kommer at eksempelvis Barsel.dk lægger 12,5 procent til den refusionsberettigede timeløn fra Udbetaling Danmark.

Vælger du derfor, at betale en timeløn på 109,00 kroner til dine ansatte under barsel, vil du dermed opnå 100,28 kroner i refusion fra Udbetaling Danmark. Det skyldes, at der skal trækkes 8 procent i arbejdsmarkedsbidrag fra de 109,00 kroner per time. Den refusionsberettigede timeløn fra Barsel.dk vil udgøre 112,82 kroner og du derfor ikke modtage refusion fra barselsfonden eftersom den refusionsberettigede timeløn ikke er højere end barselsdagpengesatsen.

Skal du derfor opnå refusion fra barselsfonden Barsel.dk, er du i 2016 nød til, at yde en timeløn, der er højere end 109,25 kroner per time. Gør du det, åbnes dørene ind til barselsfondens refusionshimmel. Dér vil du foruden refusion af timelønnen som minimum også få refusion af feriepenge. Feriepengene bliver beregnet ikke kun i relation til forskellen mellem barselsdagpengesatsen og den løn du yder men af hele den refusionsberettigede løn, hvilket inkluderer den refusion du får fra Udbetaling Danmark.

Du skal imidlertid være opmærksom på, at alle barselsfonde har et loft over, hvor meget der kan refunderes. Det handler derfor ikke blot om, at vide hvad der skal til for at kunne opnå refusion men også om, hvornår den maksimale grænse er nået.

I næste uge tager vi et spadestik dybere og ser nærmere på den situation, hvor en virksomhed tilbyder løn under barsel efter funktionærloven. Med et konkret eksempel ser vi på, hvad det koster at have en medarbejder på barsel og om den nuværende aflønning er den bedste løsning eller om der kan skabes en mere fordelagtig løsning.

Følg G’Linde på LinkedIn eller Facebook, hvis du ønsker at tilbyde de bedste barselsvilkår, der skaber værdi for din virksomhed og dine ansatte.

Se forrige artikelSe næste artikel